Tanítóink:

zsuzsaGinterné Csorba Zsuzsanna 

Évek óta elmélyülten foglalkozom a demokratikus pedagógia elveivel, gyakorlatával. Meggyőződésemmé vált, hogy csak ennek alkalmazásával lehet boldog, szabad emberkéket nevelni. Ezért döntöttem úgy, hogy ott kell hagynom a közoktatást, ami jelenlegi formájában nem teszi lehetővé a valódi demokratikus nevelés elvei alapján történő munkát.

Végzettségem szerint tanító és angol nyelvtanár vagyok, 30 év általános iskolában eltöltött pedagógiai gyakorlat -tanítói, tanári munka, osztályfőnökség- van a hátam mögött.

Szentendrén élek férjemmel. Két gyermekünk van, akik már önálló, választott szakmájukban sikeres emberek. Mindketten alternatív iskolában érettségiztek, és lelkesen támogatják új céljaimat. Szabadidőmben legszívesebben utazom, szeretem a természetet (békák, madarak előnyben), fontos számomra a környezetvédelem.

Szerencsésnek tartom magam, hogy elindíthattam egy magántanulói csoportot. Azon dolgozom, hogy kollégáimmal együtt az elkövetkező években az induló kis kezdeményből egy eredményesen működő demokratikus csoportot fejlesszünk.

___________________________________________________________________________

HEINDL VERA

Végzettségem szerint művészettudomány-magyar szakos középiskolai tanár vagyok, három évig tanultam színházelméletet és drámapedagógiát is a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Bár tanítottam egy nevelőotthonnal egybekötött általános iskolában, vezettem drámacsoportot fiataloknak, valójában többet foglalkoztam életem során színházzal, mint gyerekekkel.  Ugyanakkor ez utóbbi tevékenységem során sem feledkeztem meg róluk: szerzőként egy tucat bábszínházi bemutató áll mögöttem.

A Malom-Alom működésének első évében még drámapedagógusként csatlakoztam a csapathoz, ebben a tanévben már tanítok is.

Négy gyermekem van, kettő már felnőtt, a kisebbek közül az egyik maga is a Malomba jár. Gyermekeim felnövekedése során az állami intézmények mellett három nagy múltú alternatív iskolát ismertem meg közelről, kislányom mellett pedig volt módom megismerni az otthontanításban rejlő örömteli lehetőségeket.

Különösen foglalkoztat, hogy valójában mi az a generációkon átívelő egyetemes tudás, amit mindenképpen át kell adnunk a következő nemzedéknek, s mik azok az ismeretek, készségek, amikkel őrült tempóban változó világunkban boldogulni tudunk, s amelyek birtokában felelni tudnak majd a gyerekeink a kihívásokra. Úgy gondolom, hogy az érvényes válaszokat csak a gyerekekkel való folyamatos párbeszédben kapjuk meg, már csak ezért is hiszek a demokratikusan működő tanulóközösségek jövőjében.

___________________________________________________________________________

BALOGH bulcsú

Érettségi utáni tanultam aranyművességet, fényképészetet, bábkészítést. Évekig voltam tagja egy alternatív színtársulatnak, ahol színészként, zenészként, díszletépítőként működtem. Ez volt az az időszak, amikor kezdett kikristályosodni bennem az a meggyőződés, hogy olyasmivel szeretnék foglalkozni, ahol a sok területen szerzett tapasztalatokat mind érvényesíteni tudom.

A fiam születése után, a vele töltött idő alatt kezdett el foglalkoztatni az a folyamat, ahogy az ember személyisége kialakul. Így kötöttem ki az óvodapedagógiánál. Azért esett erre a területre a választásom, mert egyrészt nagyon szeretem a gyerekeknek ezt az érzékeny korszakát, amikor még a mágikus gondolkodás határozza meg a világukat, másrészt úgy láttam, hogy ezen a pályán van még a pedagógusnak annyi szabadsága, amennyire nekem szükségem van ahhoz, hogy jó szívvel tudjam csinálni, amit szeretek. Jelenleg Vácon az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán vagyok óvodapedagógus szakos hallgató.

Főiskola alatt pár évig dolgoztam egy Montessori módszerekkel működő magánóvodában. Egy rövidebb ideig családoknál vállaltam speciális nevelési igényű gyerekek segítését. Így kerültem a Malom-Alomba, ahol megtaláltam azt a közeget, amiben jól tudom érezni magam. Nagyon fontos számomra az a szabadság és bizalom, amit itt kapnak a gyerekek. Ez azt jelenti, hogy lehetőségük van megtapasztalni mit jelent felelősséget vállalni magukért, a társukért, a közösségért, a környezetükért. Úgy gondolom, hogy ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy kreatív, kritikus, együttműködő, nyitott, önálló és kiegyensúlyozott felnőtté váljanak.